Home » Blog » Zorg goed voor jezelf » Osteopathie en ademhalen

Osteopathie en ademhalen

door | 3 sep, 2020 | Zorg goed voor jezelf

Ademen is essentieel voor het leven, dus we zouden hier niet over na hoeven te denken – toch? Nou, het is waar dat ons autonoom zenuwstelsel ervoor zorgt dat we kunnen ademen zonder het ons bewust te zijn. Hierdoor zijn we in staat de zuurstof op te nemen die vereist is voor de metabole processen in ons lichaam en afgifte van kooldioxide, het bijproduct van ons metabolisme.
Echter, onder invloed van stress kunnen dingen veranderen, we houden onze adem in, ademen sneller of ondieper. Na verloop van tijd kan dit leiden tot storingen in onze houding, spijsvertering, bloedsomloop, het immuunsysteem, stemming, zelfs spraak.

Het is dus zeer belangrijk voor onze gezondheid om goed te kunnen ademen. Dit check ik ook altijd tijdens de behandeling.

De primaire spier voor de ademhaling is het middenrif, een grote, koepelvormige spier die verbonden is aan de onderste ribben en de bovenste lendewervels. Wanneer het middenrif contraheert, trekt deze naar beneden in de buik en vergroot de borstholte. De spieren tussen de ribben ondersteunen dit, met als resultaat het drukverschil tussen de longen en omgeving zodat er lucht in de longen wordt gezogen.

De op en neer gaande beweging van het middenrif “masseert” als het ware de buikorganen en werkt als een pomp voor een aanzuigende werking op de vloeistoffen (bloed en lymfevocht) vanuit het onderlichaam. Dit ondersteunt de spijsvertering en eliminatie van afvalstoffen en voorkomt spataderen en oedeem (zwelling) in de benen.

De “hulpademhalingsspieren” in de nek en borst kunnen de ademhaling helpen door het optillen van de ribben, naar voren en opzij. Idealiter worden deze spieren alleen gebruikt in noodgevallen, in “vecht-of-vlucht” situaties.

Bij afhankelijkheid van de hulpademhalingsspieren ontstaat een slechte houding, opgetrokken schouders, naar voren houding van het hoofd. Deze, op zijn beurt, belemmert het middenrif om efficiënt te functioneren. De resulterende spierspanning activeert ook de reactie op stress en er is een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hoofdpijn. Een vicieuze cirkel!


Hoe kan ik je hiermee helpen?
Ik gebruik een groot aantal osteopathische technieken om de spanning in het middenrif en de hulpademhalingsspieren te normaliseren. Tevens het mobiliseren van de borstwervelkolom en de ribbenkast voor een grotere mobiliteit. Daarbij kan ik je oefeningen meegeven om je bewust te worden van je ademhaling en deze, indien nodig, te trainen.

Over Suzanne

Op deze blog pagina vind je interessante artikelen over osteopathie en over hoe ik naar gezondheid kijk.

Gerelateerde artikelen

Wat zegt jouw stem?

Wat zegt jouw stem?

Onze stem is het medium waarmee we ons uit kunnen drukken, ons lichaam het instrument waarmee we dit bespelen. Ons lichaam staat onder invloed van vele ingewikkelde processen die ons in staat stellen optimaal te functioneren, onze stem te laten horen.

Lees meer
Een APK voor je lijf

Een APK voor je lijf

Een gezond lichaam is in staat zichzelf te genezen. Alleen soms gebeurt dat niet optimaal en moet ons lichaam compenseren. Over het algemeen kan je lichaam dit best een tijdje volhouden. Echter wanneer je lichaam niet meer in staat is te compenseren treden er klachten op.

Lees meer
Meer bewegen en osteopathie

Meer bewegen en osteopathie

In beweging blijven is belangrijk. We weten het allemaal. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om dagelijks aan voldoende beweging te komen. Hoe kan osteopathie daarbij helpen?
LEVEN IS BEWEGEN – PANTA RHEÏ

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin