Ademen is essentieel voor het leven, dus we zouden hier niet over na hoeven te denken – toch? Nou, het is waar dat ons autonoom zenuwstelsel ervoor zorgt dat we kunnen ademen zonder het ons bewust te zijn. Hierdoor zijn we in staat de zuurstof op te nemen die vereist is voor de metabole processen in ons lichaam en afgifte van kooldioxide, het bijproduct van ons metabolisme.
Echter, onder invloed van stress kunnen dingen veranderen, we houden onze adem in, ademen sneller of ondieper. Na verloop van tijd kan dit leiden tot storingen in onze houding, spijsvertering, bloedsomloop, het immuunsysteem, stemming, zelfs spraak.
Het is dus zeer belangrijk voor onze gezondheid om goed te kunnen ademen. Dit check ik ook altijd tijdens de behandeling.
De primaire spier voor de ademhaling is het middenrif, een grote, koepelvormige spier die verbonden is aan de onderste ribben en de bovenste lendewervels. Wanneer het middenrif contraheert, trekt deze naar beneden in de buik en vergroot de borstholte. De spieren tussen de ribben ondersteunen dit, met als resultaat het drukverschil tussen de longen en omgeving zodat er lucht in de longen wordt gezogen.
De op en neer gaande beweging van het middenrif “masseert” als het ware de buikorganen en werkt als een pomp voor een aanzuigende werking op de vloeistoffen (bloed en lymfevocht) vanuit het onderlichaam. Dit ondersteunt de spijsvertering en eliminatie van afvalstoffen en voorkomt spataderen en oedeem (zwelling) in de benen.
De “hulpademhalingsspieren” in de nek en borst kunnen de ademhaling helpen door het optillen van de ribben, naar voren en opzij. Idealiter worden deze spieren alleen gebruikt in noodgevallen, in “vecht-of-vlucht” situaties.
Bij afhankelijkheid van de hulpademhalingsspieren ontstaat een slechte houding, opgetrokken schouders, naar voren houding van het hoofd. Deze, op zijn beurt, belemmert het middenrif om efficiënt te functioneren. De resulterende spierspanning activeert ook de reactie op stress en er is een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hoofdpijn. Een vicieuze cirkel!
Hoe kan ik je hiermee helpen?
Ik gebruik een groot aantal osteopathische technieken om de spanning in het middenrif en de hulpademhalingsspieren te normaliseren. Tevens het mobiliseren van de borstwervelkolom en de ribbenkast voor een grotere mobiliteit. Daarbij kan ik je oefeningen meegeven om je bewust te worden van je ademhaling en deze, indien nodig, te trainen.
0 Reacties