Home » Blog » Mama zijn » Kan een behandeling osteopathie helpen in de kraamtijd voor jou en je baby?
osteopathie kraamtijd

Kan een behandeling osteopathie helpen in de kraamtijd voor jou en je baby?

door | 14 feb, 2025 | Borstvoeding en drinkproblemen, Mama zijn

Lieve mama, even eerlijk: hoe gaat het écht met jou?

Als babyosteopaat zie ik dagelijks prachtige, sterke vrouwen die net een kindje op de wereld hebben gezet. Maar ik zie ook iets anders: mama’s die te snel weer te veel willen doen en vergeten om goed voor zichzelf te zorgen. En dat raakt me.

Herstel na je bevalling: Osteopathie kan helpen

We weten allemaal dat een zwangerschap en bevalling een enorme impact hebben op je lichaam. Je hebt een kindje gedragen en op de wereld gezet, dat is een prestatie van formaat! Maar wat we soms vergeten, is dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. En je baby ook. Je baby kan ik in de kraamweek al behandelen indien nodig. Als je zelf veel klachten hebt na je bevalling maken we een afspraak zodra het kan in de praktijk.

Ik zie het regelmatig gebeuren: te snel weer aan de slag

Ik snap het wel. Je wilt laten zien dat je het allemaal kan, dat je een goede moeder bent. Je wilt geen zwakke indruk achterlaten en misschien voel je ook wel de druk van buitenaf om snel weer ‘de oude’ te zijn. Maar lieve mama, ik wil je iets zeggen: dat is niet nodig. In mijn 15 jaar ervaring als osteopaat en uit eigen ervaring weet ik dat als je te snel weer te veel doet, je daar na 9-12 maanden de prijs voor betaalt. Rustig aan opbouwen van activiteiten na je bevalling, afgewisseld met voldoende rust is het beste recept op een voorspoedig herstel.

Rust is geen zwakte, maar pure noodzaak voor jou en je baby

De kraamtijd is er niet voor niets. Het is een periode van herstel, van wennen aan je nieuwe rol en van genieten van je baby. En dat kan alleen als je goed voor jezelf zorgt. Dus laat die beschuit met muisjes door iemand anders smeren en blijf lekker in bed of ga lekker op de bank liggen met je kindje. En de kraamvisite kan ook nog wel een paar weken wachten.

Wat gebeurt er als je niet luistert naar je lichaam?

Ik weet dat het verleidelijk is je gewone leventje weer op te pakken als je niet te veel klachten hebt na de bevalling of om de signalen van je lichaam te negeren en je toch te laten verleiden meer te doen dan je lichaam aan kan., maar op de lange termijn is dat geen goed idee. Te weinig rust kan leiden tot allerlei klachten: fysiek, zoals pijn in je rug, bekken of schouders, maar ook psychisch, zoals stemmingswisselingen, of de kraamtranen die maar blijven stromen.. En laten we eerlijk zijn: als jij niet lekker in je vel zit, is je baby ook niet happy.

Wat kun je wél doen tijdens de kraamtijd?

De kraamtijd is een rollercoaster van emoties en nieuwe ervaringen. Het is oké om je overweldigd te voelen, om te huilen, om te lachen en om hulp te vragen. En weet je wat? Je bent niet alleen. Elke mama maakt dit proces op haar eigen manier door.
Mijn tips voor een fijne kraamtijd:

Luister naar je lichaam: ga liggen wanneer je baby slaapt en laat je partner of een familielid de taken overnemen.
Eet gezond en gevarieerd: je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen en melk aan te maken.
Drink voldoende water: dit is belangrijk voor je melkproductie en om verstopping te voorkomen.
Knuffel met je baby: dit bevordert de hechting en zorgt voor een gevoel van geborgenheid (voor jullie allebei).
Praat over je ervaringen: deel je gevoelens met je partner, een vriendin of een professional.
Zoek professionele hulp: overleg met je kraamhulp en verloskundige. Bij problemen met de borstvoeding kom ik ook aan huis om je baby te behandelen als je in de buurt van de praktijk woont.
Vergeet niet: je bent goed genoeg zoals je bent!

Lieve mama, je bent geweldig! Je hebt een kindje op de wereld gezet, dat is al een prestatie van formaat. Wees trots op jezelf en gun jezelf de tijd om te herstellen en te genieten van deze bijzondere periode. En onthoud: je bent niet alleen. Ik ben er voor jou, als babyosteopaat en als ervaren moeder. Als je hulp wilt met de borstvoeding omdat je baby niet goed aanhapt, bel dan even naar de praktijk. Dan kijken we samen even of het mogelijk is dat ik in de kraamweek bij jullie thuis kom voor een behandeling.

Liefs,
Suzanne

Gerelateerde artikelen

Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Bij veel van de klachten waarvoor cliënten bij mij, voor een behandeling osteopathie komen, is stress een grote component. Dit is niet altijd gelijk duidelijk voor iedereen, maar bij doorvragen wordt het al snel duidelijk dat stress een rol speelt bij (het ontstaan van) de klacht.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin