“Je baby lacht, brabbelt en lijkt vrolijk, maar als moeder voel je dat er iets niet helemaal in orde is.” is het logisch dat je op zoek gaat naar antwoorden.
Vorige week had ik zo’n ‘blij ei’ in mijn praktijk. Een heerlijk beweeglijke baby van 10 maanden, altijd vrolijk en lachend. Maar haar moeder had een intuïtie: er zat iets dwars. En ja, dat bleek te kloppen.
Ondanks het lachen en brabbelen, was de baby constant in beweging, met veel spanning in haar lijfje, overstrekken, en regelmatig oprispingen. Ze lag niet graag op haar buik, kon nog niet goed omrollen of zitten, en had moeite met eten. Gelukkig groeide ze goed, maar de onrust was duidelijk aanwezig.
De invloed van een ingeleide bevalling bij een onrustige baby
Deze kleine meid werd met 38 weken na een ingeleide bevalling geboren. Haar moeder had een dreigende zwangerschapsvergiftiging, waardoor de bevalling werd opgewekt met kunstmatige oxytocine. Een infuus met weeënopwekkers werd toegediend, maar omdat de weeën niet meteen op gang kwamen, werd de dosering verhoogd. Dit leidde tot een weeënstorm en slechts tien minuten persen later was haar dochter geboren.
Waarom heeft dit invloed op de onrust? De kunstmatige oxytocine die gebruikt wordt om de bevalling op te wekken, bereikt via de placenta ook de baby. Als een bevalling nog niet natuurlijk begonnen is, krijgt het babybrein niet de kans om zelf oxytocine aan te maken. Hierdoor kan een baby na de geboorte moeite hebben om zelf oxytocine te produceren. Dit kan ervoor zorgen dat een baby moeite heeft om zelfstandig tot rust te komen en veel behoefte heeft aan de nabijheid van beide ouders.
Daarnaast kan een snelle geboorte spanningen geven op de vliezen en botten van de schedel en nek. Dit heeft invloed op de prikkelverwerking van het zenuwstelsel. Als osteopaat zie ook regelmatig dat een langdurige bevalling, een afwijkende ligging (zoals sterrenkijker of aangezichtsligging), een vacuümverlossing of een keizersnede kunnen bijdragen aan spanning en onrust.
Overstrekken: Een signaal van spanning
Het overstrekken van baby’s is een veelvoorkomend probleem dat ik als osteopaat zie. De spanning in het achterhoofd en nekje van dit meisje zorgde ervoor dat ze veel meer strekspanning had en daardoor veel overstrekgedrag vertoonde. Dit komt door een disbalans tussen de spieren aan de voor- en achterkant van het lichaam. Hierdoor blijft een baby continu in beweging en heeft moeite om balans te vinden en goed te kunnen zitten.
Hoe herken je overmatige strekspanning? Bij pasgeborenen voelt het overstrekken alsof ze een plankje zijn. Ze liggen niet ontspannen op hun rug, maar gooien hun hoofd achterover, vaak naar één kant. Het lijfje vormt dan een soort banaantje. Dit kan borstvoeding bemoeilijken. Later lijkt het alsof je baby al wil staan. Vaak lijkt het alsof deze baby’s zich snel ontwikkelen omdat ze vroeg rollen, maar dit komt doordat ze hun lijfje overstrekken en de zwaartekracht hen laat kantelen. Tijdens tummy time ziet het eruit alsof ze parachutespringen.
Wat is overprikkeling bij baby’s?
Het brein van een onrustige baby is continu overprikkeld door spanningen in het lichaam en een zenuwstelsel dat deze prikkels niet goed kan reguleren. De bewegingsonrust is een manier om spanning te compenseren. Sommige baby’s zoeken constant interactie en aandacht, terwijl anderen veel huilen, soms zelfs krijsen, om de overprikkeling van hun zenuwstelsel te reguleren. Hierdoor hebben ze moeite om in slaap te vallen, vooral overdag. ‘s Nachts lukt dit soms beter omdat ze compleet uitgeput zijn.
Wat helpt bij overprikkelde baby’s? Veel huid-op-huidcontact, veel knuffelen en samen wandelen en bewegen kunnen enorm helpen. Omdat deze baby’s niet goed zelf in slaap vallen, is het belangrijk dat ouders voldoende rustmomenten inplannen om de overprikkeling te verminderen.
Hoe osteopathie kan helpen?
Osteopathie kan helpen om spanning in het lichaam van je baby te verlichten. Als osteopaat gebruik ik zachte technieken om te onderzoeken waar er blokkades of spanningen zijn. Bij dit meisje hielp de behandeling al om beter op haar buik te liggen. Ik heb haar moeder oefeningen meegegeven om het rollen spelenderwijs te oefenen en zie ze over een paar weken terug.
Ook heb ik moeder een hart onder de riem gestoken, omdat ze naar haar moederinstinct heeft geluisterd.
0 reacties