Home » Blog » Zorg goed voor jezelf » Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

door | 16 dec, 2020 | Zorg goed voor jezelf

Hoe osteopathie bij stress-gerelateerde klachten kan helpen.

Bij veel van de klachten waarvoor cliënten bij mij voor een behandeling osteopathie komen, is stress een grote component. Dit is niet altijd gelijk duidelijk voor iedereen, maar bij doorvragen wordt het al snel duidelijk dat stress een rol speelt bij (het ontstaan van) de klacht.
Rugpijn, hoofdpijn, spanning in de nek, buikpijn, prikkelbare darm, gewichtstoename of -verlies, slaapproblemen, neerslachtigheid…. Dit zijn een aantal klachten waarmee cliënten regelmatig bij mij komen voor een osteopathie-consult.

 

Waarom heeft stress dan zo’n grote invloed op hoe wij functioneren?

Dit komt omdat ons lichaam niet in staat is het verschil te zien tussen een aanval van een tijger en de stress die we kunnen ervaren bij onzekerheid op het werk in verband met een reorganisatie of als je je zorgen maakt om het welzijn van je kind.

 

Wat zijn de gevolgen van stress voor jouw lichaam?

De stressreactie van ons lichaam zit niet alleen in ons hoofd. Nee, er vindt een scala aan fysieke reacties plaats aangestuurd door hormonen en ons zenuwstelsel. Je hartslag gaat omhoog, bepaalde bloedvaten vernauwen, terwijl andere verwijden, je vertering neemt af en je lichaam wordt volgepompt met cortisol. Het cortisol zorgt voor een verhoogde bloeddruk en er komt onder andere glucose vrij voor energie. Daarnaast gaat ook je ademfrequentie omhoog. Dit is allemaal nodig om een vecht- of vluchtreactie in te kunnen zetten. (Behalve deze reacties zijn er nog een aantal waar ik nu even niet verder op inga.)

 

Normaal gesproken in de natuur, is de vecht- of vluchtreactie van relatief korte duur met een lange herstelperiode. (Denk aan een hertje dat net aan ontsnapt aan een leeuw en midden in de kudde de tijd neemt om bij te komen.)

 

In ons leven is de stress niet altijd een kwestie van leven of dood. De stress is misschien minder heftig, maar is vaak wel chronisch. Tijdens het eerste consult osteopathie neem ik het dagelijks leven van de cliënt door. Werkstress, te weinig tijd met je gezin, geldzorgen, willen presteren. Hoe gaat het met je gezondheid? Eet je gevarieerd? Slaap je voldoende? Al die prikkels die ons systeem continue bombarderen: mobieltjes, televisie, geluid, luchtvervuiling etc. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate last van.

 

We ervaren langdurige stress, zonder dat we voldoende tijd nemen om ons lichaam en geest, hiervan te laten herstellen. Door het continue ‘aanstaan’ raakt je lichaam uitgeput. De stressreactie trekt je lichaam leeg qua voedingsstoffen, de langdurige aanwezigheid van cortisol zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam terwijl de adrenaline ervoor zorgt dat we ons opgefokt kunnen voelen.

Wanneer cliënten, die bij mij voor een behandeling osteopathie komen, bij mij op de behandeltafel liggen, kan ik voelen dat hun lichaam uitgeput is. Als je voor langere tijd last hebt van stress, raakt je lichaam uit balans. Het weefsel voelt soms leeg en/of stug aan, daar waar het vitaal en dynamisch moet zijn. Het lichaam vindt het steeds moeilijker om te moeten compenseren en restricties stapelen zich op. Je lijf zit in een vicieuze cirkel.

 

Als osteopaat kan ik door middel van het onderzoek bepalen waar in je lichaam de meeste spanning zit. Met zachte technieken kan ik deze bewegingsverliezen oplossen. Om optimaal van het effect van de behandeling te kunnen profiteren krijg je ook adviezen mee om toe te passen in je dagelijks leven. We nemen samen door wat voor jou de beste stappen zijn die je kunt nemen om deze in jouw leven te implementeren.

 

Heb je zelf klachten en wil je weten wat je hieraan kan doen? Neem contact met mij op en dan plannen we een afspraak in.

Gerelateerde artikelen

Wat zegt jouw stem?

Wat zegt jouw stem?

Onze stem is het medium waarmee we ons uit kunnen drukken, ons lichaam het instrument waarmee we dit bespelen. Ons lichaam staat onder invloed van vele ingewikkelde processen die ons in staat stellen optimaal te functioneren, onze stem te laten horen.

lees verder
Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Een behandeling osteopathie kan worden vergeleken met kijken naar iemand die een boek leest. Van buitenaf lijkt er niets te gebeuren, maar als jij degene bent die het boek leest, word je meegevoerd naar een rijke wereld van structuur, kleur, diepte en emotie. Terwijl je doorgaat met lezen, ontvouwt zich het verhaal.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin