Waarom is dat nodig?
In mijn praktijk behandel ik veel baby’s, peuters en kleuters en zie ik dus regelmatig moeders.
Bij pasgeboren baby’s gaat de behandeling vooral om onrust, voorkeurshouding, reflux, buikkrampjes, slecht slapen… De bevalling heeft lang geduurd, was zwaar of juist heel snel. Met enige regelmaat zie ik ook babytjes voor een check. Gewoon controleren of er geen bijzonderheden zijn die later, in de snelle groei die baby’s doormaken, voor klachten kunnen zorgen. De zorg voor onszelf, moeders, zetten we vaak op de laatste plaats. (Ik praat uit ervaring!)
Als moeder zijn we altijd bezorgd over het welzijn van onze kinderen. Als jonge moeder maken we ons snel bezorgd of we het wel goed doen… We vinden het moeilijk om op ons moederinstinct te vertrouwen. Zeker als we moe zijn en die roze wolk toch echt overschaduwd wordt door grijze of zwarte wolken. Ook zijn er zoveel mensen om je heen met – goedbedoelde – adviezen, die je eigenlijk alleen maar meer aan het twijfelen brengen.
De lichamelijke klachten die vrouwen ervaren zijn nek-, rug- of bekkenpijn, maar ook incontinentie, slapeloosheid en langdurig last van kraamtranen.
Maar ook als je zwangerschap goed is verlopen, je bevalling goed is gegaan en je volop geniet van elkaar, kan je lijf wel wat aandacht gebruiken. Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Je lichaam heeft enorme veranderingen ondergaan. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd!
Hoe osteopathie helpt
Een osteopathische behandeling vier tot zes weken na de bevalling kan je herstel bevorderen. Tijdens het onderzoek controleer ik hoe je bekken en wervelkolom functioneren, hoe het met je buik gaat, of de diastase afneemt en hoe je organen herstellen.
Natuurlijk is er ook aandacht voor je borstkas, je ademhaling, je nek en schouders en uiteraard je hoofd.
Een behandeling osteopathie kan je lichaam ondersteunen zodat het beter in staat is aan de eisen van het moederschap in deze eerste fase te voldoen. Het zorgen voor een pasgeboren baby vraagt veel fysiek. Het dragen, tillen en voeden van je baby en de gebroken nachtrust hebben hun impact op je lichaam. Osteopathie kan spanningen aan het houdings- en bewegingsapparaat verlichten, slaap verbeteren en je zenuwstelsel en hormonen balanceren.
Niet altijd gaat een zwangerschap en/of bevalling probleemloos en dat kan een grote invloed hebben op je lichaam en het herstel na een zwangerschap en bevalling belemmeren. Wat osteopathie tijdens een zwangerschap kan betekenen kun je hier lezen.
- Als je een zware bevalling hebt gehad, als er op je buik is geduwd of als er een vacuümverlossing heeft plaatsgevonden heeft dit direct invloed op jouw lijf, je spieren en gewrichten van je bekken en wervelkolom. Ook op de functie van je borstkas, je middenrif en dus je ademhaling.
- Een ruggenprik kan de vliezen die ons ruggenmerg en hersenen omvatten irriteren. Een osteopathische behandeling kan deze spanningen verzachten en normaliseren.
- Een keizersnede is een grote buikoperatie en moet zeker niet onderschat worden in het herstel. Osteopathie kan ondersteuning bieden aan herstel van het litteken, zorgen dat de verschillende lagen van het bindweefsel zo mobiel mogelijk blijven zodat het litteken zo min mogelijk verstoort. Daarnaast helpt het met het herstel van mobiliteit van de organen van de buik en kan het de spanningen op bekken en rug verlichten.
Als laatste wil ik ook nog aandacht geven aan het mentale aspect van het herstel. De stress van het jonge moederschap of een traumatische bevalling kan ervoor zorgen dat ons zenuwstelsel in de vecht- of vluchtmodus schiet of dat het bevriest. Een behandeling osteopathie kan het zenuwstelsel weer in balans brengen zodat het weer in de rust en herstelfase terecht komt. Langdurige kraamtranen of een postnatale depressie zijn heel heftig om te ervaren en vaak moeilijk bespreekbaar. Spanningen op de vliezen van ons zenuwstelsel, als gevolg van veranderde positie van het heiligbeen en/of stuitje, lijken mogelijk invloed te hebben op het ontstaan en/of instant houden van een postnatale depressie. Ook hierbij kan osteopathie ondersteuning bieden indien er een fysieke factor meespeelt. Echter is het wel belangrijk als dit voor jou speelt om contact op te nemen met je huisarts om dit bespreekbaar te maken.
Sinds een aantal jaar bied ik mijn praktijk het Moeder & Kind consult aan.
Omdat veel moeders die ik in mijn praktijk zie voor hun baby’s, zelf ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun herstel. Je baby is compleet afhankelijk van jou en juist daarom is het belangrijk dat jij zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Daarnaast moeten de meeste mama’s na ongeveer 12 weken ook weer aan het werk. Dan is het fijn als je herstel goed op de rit staat. Dat je vertrouwen hebt in jezelf als moeder, vertrouwen hebt in je lichaam en je in je kracht staat.
Een osteopathische behandeling ondersteunt het herstelproces, fysiek en emotioneel na de bevalling. Door het behandelen van de klachten die zijn ontstaan als gevolg van de zwangerschap en geboorte, ben je als moeder in staat optimaal te genieten van je baby en kun je goed terug te keren in het arbeidsproces.
Neem contact met mij op als je meer informatie wilt hebben of als je een afspraak in wilt plannen.
Het is eigenlijk nooit te laat voor een osteopathische behandeling. Dus ook als het langer is geleden dat je bent bevallen en het gaat nog niet zo lekker, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen!
0 Reacties