Eigen ‘wijze’ kinderen

Jouw kind lekker in z’n vel!

Dyslexie, beelddenken, hoogbegaafdheid, ADHD, ADD, autisme, hoogsensitief?

Er zijn tegenwoordig veel stempels die we op onze kinderen plakken. Als verklaring voor gedrag, in een poging ze te begrijpen?
Ik ben van mening dat de grenzen waarbinnen de ontwikkeling van kinderen als normaal worden beschouwd in de laatste decennia erg zijn vernauwd. Logisch gevolg is dan dat er meer kinderen niet meer in de pas kunnen lopen.

Hoe voelt jouw kind zich vandaag?

 

Kind hält sich ein Schild vor das Gesicht

Als osteopaat merk ik regelmatig dat deze kinderen bijkomende lichamelijke klachten ervaren als buikpijn, hoofdpijn, slaap-  en/of gedragsproblemen. Onderzoeken naar het effect van een osteopathische behandeling op autisme en ADHD zijn nog te kleinschalig om hierover een uitspraak te doen, echter komt uit de verschillende onderzoeken wel duidelijk naar voren dat er een positief resultaat is op de nevenklachten die deze kinderen (en volwassenen) ervaren.

De klachten kunnen ontstaan doordat deze kinderen meer stress ervaren door de dag heen. Door continue overprikkeling van het lichaam kan het (bind)weefsel gaan verzuren, het lichaam kan ‘vastlopen’ en er ontstaan klachten.

Een osteopathische behandeling kan in zulke gevallen heel zinvol zijn, omdat deze erop gericht is de dynamiek van het lichaam te herstellen, waardoor de doorbloeding verbetert. Afvalstoffen (van de stressreactie) worden beter afgevoerd en weefsel wordt vitaler. Daarnaast verloopt de prikkelverwerking in de hersenen beter bij vitaler bindweefsel. Dit betekent dat processen makkelijker verlopen en nieuwe vaardigheden beter aangeleerd kunnen worden. Het behandelen van kinderen gaat uit van het kind zelf, niet van de ‘etiketten’ die er opgeplakt zijn of worden.

Gevolg is dat kinderen lekkerder in hun vel zitten en hun lichaam beter kunnen voelen, waardoor ze beter in staat zijn hun grenzen aan te geven. Klachten zoals hoofd- en buikpijn en slaapproblemen nemen hierdoor af.