Waarom valt mijn baby na een paar slokken al in slaap? Het antwoord is misschien verrassend.
Mijn baby valt na een paar minuten drinken aan de borst in slaap, maar ik ben bang dat hij dan nog niet genoeg heeft gedronken.
Veel ouders maken zich zorgen als hun baby na een paar slokken aan de borst in slaap valt. Het is heel normaal om je af te vragen of er iets mis is. Misschien heb je zelfs al gehoord dat je baby ‘lui’ is. Maar ik vind het belangrijk om dit misverstand eens uit de wereld te helpen!
Het misverstand over ‘luie drinkers’
Het is een hardnekkig misverstand dat een baby die snel moe wordt tijdens het drinken lui is. Drinken is een primaire levensbehoefte. Waarom zou een baby dan opzettelijk stoppen met drinken? De waarheid is vaak veel subtieler.
De rol van spanning in het babylijfje
Je baby is niet te ‘lui’ om te drinken, maar er kan spanning in het lijfje zijn waardoor het hem veel moeite kost om het drinken langer vol te houden. Spanning in de nek, schouders, tong, mondbodem, kaken of gezicht kan het drinken behoorlijk bemoeilijken. Het hoeft niet altijd een te korte of strakke tongriem te zijn. Stel je eens voor dat je zelf moet eten met een stijve nek of dat je last hebt van je stuitje na de bevalling en niet lang kan zitten, dan wordt eten lastig, toch?
Hoe komt die spanning daar?
Deze spanning kan ontstaan tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld door de ligging van de baby in de baarmoeder, met name in de laatste fase van de zwangerschap. Ook kan de bevalling een oorzaak zijn. Geboren worden is een heftige gebeurtenis. Een langdurige bevalling, een keizersnede of een bepaalde geboortepositie kunnen allemaal invloed hebben op de spierspanning van je baby.
Wat kan ik als baby osteopaat doen?
Als osteopaat behandel ik regelmatig baby’s met deze problematiek. Met zachte technieken maak ik de gespannen weefsels weer los, waardoor je baby beter in staat is om effectief te drinken.
Wat zijn de voordelen van osteopathie bij borstvoedingsproblemen?
- Verbeterde zuigtechniek: Door de behandeling kan je baby beter aanhappen en de borst goed vasthouden.
- Meer rust tijdens het drinken: Minder spanning betekent minder frustratie voor zowel jou als je baby.
- Verbeterde melkproductie: Een effectieve zuigtechniek zorgt voor een betere afstemming van de melkproductie op de behoefte van je baby.
- Meer tevredenheid: Een tevreden baby is een gelukkig baby! (en een gelukkige mama!) Hier vind je mijn e-book: Tevreden baby, Gelukkige mama!
Wanneer moet je een osteopaat raadplegen?
Merk je dat je baby moeite heeft met drinken? Neem dan zo spoedig mogeliejk contact op met mij op. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans op succes in jouw borstvoeding avontuur. Als je in de buurt van de praktijk woont, is het mogelijk dat ik in de kraamweek aan huis kom.
Met wie werk ik als osteopaat samen voor een succesvolle borstvoedingsperiode?
Ik werk nauw samen met lactatiekundigen, kraamhulpen, verloskundigen en tongriemklinieken om je baby van alle kanten te ondersteunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw borstvoedingsavontuur een succes wordt.
Wil je meer weten over wat osteopathie kan beteken wanneer de borstvoeding niet goed wil lukken?
Neem dan gerust contact met me op om te overleggen of een afspraak te maken.
Ken je een moeder die op dit moment struggelt met de borstvoeding, stuur deze mail dan door of wijs haar op dit blogbericht.
Je hoeft hier niet alleen voor te staan. Schakel op tijd hulp in.
Dan kan je optimaal genieten van het geven van borstvoeding!
0 Reacties