Home » Blog » Baby's en Kinderen » Waarom het zo belangrijk is om baby’s regelmatig op hun buik te leggen.

Waarom het zo belangrijk is om baby’s regelmatig op hun buik te leggen.

door | 8 sep, 2020 | Baby's en Kinderen

Dit gastblog heb ik geschreven voor het Kindercoachblog by Dorien Kok. Zij schrijft over onderwijs, hoogbegaafdheid, sensorische integratie, ADHD, ADD, autisme, dyslexie, beelddenken/visueel leren, Leonardo onderwijs en Ik leer anders. Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Mieke Bindels, kinderfysiotherapeut bij praktijk het Rendier.

Valt uw kind snel? Is het erg beweeglijk, kan het zich slecht concentreren? Dit zijn enkele symptomen die kinderen hebben als ze bij kinderfysiotherapie, maar ook steeds vaker bij de osteopaat, komen. Ook slecht slapen, erg teruggetrokken of juist erg druk zijn – met name aan het eind van de dag, komt veel voor.

Deze symptomen kunnen erop duiden dat uw kind problemen heeft met de sensomotorische integratie. Vaak kunnen deze kinderen moeilijk zelf spelen maar zijn ze niet los te rukken van de computer. De sensomotorische problemen uiten zich met name in de klassensituatie.

Maar wat heeft dit te maken met het op de buik leggen van baby’s?

Vanwege de richtlijn preventie wiegendood worden baby’s als ze slapen op de rug gelegd.
In de eerste maanden van hun leven liggen baby’s praktisch niet meer op hun buik. Dit blog is een pleidooi om baby’s, onder toezicht, tussen de slaapjes door toch zo veel mogelijk op de buik neer te leggen.

Vanuit buiklig de wereld waarnemen en beleven is een essentiële stap in de algehele ontwikkeling van een kind.

 

Er zijn verschillende manieren om baby’s veilig op hun buik neer te leggen. Op de buik bij papa of mama of met behulp van een rol of voedingskussen. Op schoot is ook een mogelijkheid. De verschillende plaatjes in dit blog laten dit zien. Ook op de buik spelen in de box of op de buik in de wandelwagen tijdens het wandelen.

Allereerst: “Wat is sensorische integratie?”

Sensomotorische integratie is het integreren (samenvoegen) van de zintuigprikkels in de motoriek. We nemen de wereld om ons heen waar door middel van onze zintuigen, ons zicht, gehoor, reuk, smaak en onze tastzin. Waarneming via onze zintuigen zet ons (meestal) aan om iets te ondernemen. Het goed kunnen waarnemen, verwerken en integreren van alle prikkels is cruciaal in de (motorische) ontwikkeling van het kind.

Waarom buiklig?

Door het kindje in buiklig neer te leggen wordt het hoofd opgericht. Door het hoofd op te tillen wordt een steunpunt gevormd via het borstbeen met de onderlaag. Vanuit dit steunpunt is het kindje in staat het hoofd en de ogen te draaien om de omgeving waar te nemen.
Door interactie met de omgeving, via de zintuigen, ontwikkelt zich de bewuste motoriek. Informatie vanuit de tast- en evenwichtssystemen kunnen integreren in het lichaam, de sensorische integratie.
Later in de ontwikkeling zal dit steunpunt zich richting het bekken verplaatsen voor de ontwikkeling van de rompbalans, het draaien, zitten, kruipen en uiteindelijk het lopen.

Wanneer de integratie niet goed verloopt.

Kinderen die niet voldoende op de buik hebben gelegen kunnen het moeilijk vinden het steunpunt te verleggen van het borstbeen naar het bekken. Daardoor blijven zij te veel bewegen vanuit borstbeen en blijven de prikkels en de prikkelverwerking daar steken. De hele sensorische integratie en verwerking van het tast- en evenwichtssysteem stokt omdat er niet vanuit het bekken wordt bewogen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de integratie te bewerkstelligen:

Bij kinderfysiotherapie is de behandeling erop gericht de motorische ontwikkelingsmogelijkheden van
het kind te vergroten. Het doel is dat het kind beter functioneert in zijn fysieke en sociale omgeving. Bij praktijk “Het Rendier” wordt er werk van gemaakt om doelgericht, functioneel maar vooral ook op een leuke en speelse manier te werken.


Een osteopathische behandeling is erop gericht de dynamiek van het lichaam te herstellen, waardoor de doorbloeding verbetert. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en weefsel wordt vitaler. Daarnaast verloopt de prikkelverwerking in de hersenen beter bij vitaler bindweefsel. Dit betekent dat processen makkelijker verlopen en nieuwe vaardigheden beter aangeleerd kunnen worden.

TIPS:

Doe fysieke spelletjes (draaiing) tijdens het verschonen. Draag het kind rechtop in plaats van steeds de maxi-cosi te pakken. Leer je kind vanuit het bekken te bewegen.

Gerelateerde artikelen

Osteopathie bij baby’s en het fluisteren van ons lichaam.

Osteopathie bij baby’s en het fluisteren van ons lichaam.

Het behandelen van jouw baby gaat door middel van zachte aanrakingen en bewegingen zodat ik kan luisteren (voelen) naar het fluisteren van het lichaam. Wat heeft het te vertellen? Wat heeft het meegemaakt? Met behulp van zachte technieken kan ik bewegingsverliezen en spanningen behandelen zodat het lijfje meer in comfort komt en jouw kindje weer lekkerder in zijn of haar velletje zit! Dat de symfonie van zijn of haar lijfje weer volledig tot haar recht komt.

lees verder
En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

De Realiteit van een nieuwe moeder
Voor je gevoel is het pas gisteren geweest dat je bent bevallen. Aan de andere kant kan je je een wereld zonder je baby niet meer voorstellen. Het moederschap is een reis op zich, vooral als je baby nog erg onrustig is, veel huilt, of nog moeite heeft de nacht door te trekken.
Wat kan osteopathie voor jou/jullie betekenen?

lees verder
Hoe voelt jouw kind zich vandaag?

Hoe voelt jouw kind zich vandaag?

Er zijn tegenwoordig veel stempels die we op onze kinderen plakken. Als verklaring voor gedrag, in een poging ze te begrijpen?
Ik ben van mening dat de grenzen waarbinnen de ontwikkeling van kinderen als normaal worden beschouwd in de laatste decennia erg zijn vernauwd. Logisch gevolg is dan dat er meer kinderen niet meer in de pas kunnen lopen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin