“Mijn baby heeft erg last van darmkrampjes.” Deze opmerking hoor ik regelmatig van ouders die zich zorgen maken om hun huilende, onrustige kindje. Waarom lijken sommige baby’s hier veel meer last van te hebben dan andere? En wat kun je eraan doen?
Een kinderarts vertelde de mama van de baby die bij mij in de praktijk kwam, dat darmkrampjes niet bestaan. Hierdoor begon de moeder aan zichzelf te twijfelen. Ik vind dit geen helpende opmerking tegen een moeder die ziet en ervaart dat haar baby niet lekker in zijn of haar velletje zit en erg onrustig is.
Gelukkig klopt deze bewering niet helemaal.
Darmkrampjes zijn wél degelijk een reëel probleem bij veel baby’s. Het klopt dat alle baby’s een onrijp spijsverteringsstelsel hebben dat moet wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Dit kan leiden tot krampjes, winderigheid en onrust.
Darmkrampen bestaan ook bij ons als volwassenen. Alleen heeft ons brein geleerd dat we dit niet 24/7 hoeven te voelen. We worden dit ons alleen bewust als we iets verkeerd hebben gegeten of ziek zijn. Ons brein heeft geleerd dat we deze prikkels niet bewust hoeven te voelen. Dit heeft ons brein leren reguleren.
Dit is het proces waar baby’s in de eerste maanden na de geboorte mee bezig zijn. Alle prikkels waarmee het brein van je baby overladen wordt leren verwerken. Dat geeft soms een ‘overload’ en huilen en onrustig bewegen is dan een oplossing. Door papa en mama geknuffeld te worden helpt hierbij ook enorm.
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van darmkrampjes:
Osteopathie kan helpen om spanning in het lichaam van je baby te verlichten. Als osteopaat maak ik gebruik van zachte technieken om het lichaam van je baby te onderzoeken en te voelen waar er misschien blokkades of spanningen zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de spieren, gewrichten, of zelfs in de schedel zijn. Ik gebruik dan heel zachte druk en bewegingen om deze spanningen te verlichten, wat het lichaam van de baby helpt terug te keren naar een meer ontspannen en evenwichtige staat. Dit helpt het spijsverteringsstelsel te optimaliseren en de overload aan prikkel op het brein van je baby te verminderen.
Maak je je zorgen over de darmkrampjes van je baby of is je baby erg hangerig of heeft het koorts? Neem dan contact op met je consultatiebureau of huisarts.
Wil je meer weten over darmkrampjes bij baby’s en wat je kunt doen om je kindje te helpen? Download dan mijn gratis e-book “Tevreden baby, Gelukkige mama”. In dit e-book vind je praktische tips en adviezen. De download knop staat in de bovenbalk van de pagina.