Osteopathie bij zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring.

Het is een natuurlijk proces en hoort bij het leven. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de toekomstige moeder de nodige veranderingen, zowel fysiek, chemisch, hormonaal en emotioneel.

blog zwangerschap

Veranderingen tijdens zwangerschap

Als de baby groeit in de baarmoeder, moet het lichaam van de vrouw ruimte maken en haar houding aanpassen. Iedere vrouw reageert hier anders op. Dit is mede afhankelijk van haar voorgeschiedenis. Eerdere zwangerschappen, ongevallen of operaties in het verleden kunnen hun invloed hebben op het mechanisch functioneren van het bekken en de wervelkolom. Ziektes of een slecht voedingspatroon hebben invloed op de kwaliteit van het lichaamsweefsel. Daarbij komt ook nog, als gevolg van het vrijkomen van het hormoon relaxine, dat het kapsel-bandapparaat verweekt in voorbereiding op de bevalling. Dit heeft een behoorlijke invloed op de mobiliteit en stabiliteit van het bekken.

 

Waarom osteopathie bij zwangerschap?

Wouter Bekaert D.O.-MRO en Frank Zweedijk D.O.-MRO geven in hun artikel “Osteopathische behandeling van de zwangere vrouw” in het vakblad De Osteopaat (jaargang 3, nr.2) 4 reden voor een osteopathische behandeling tijdens de zwangerschap:

  1. Stimuleren van de vitaliteit van de zwangere vrouw en optimaliseren van de doorbloeding van baarmoeder en foetus.

  2. Begeleiden en optimaliseren van de fysieke aanpassingen op het zwangerschapsproces.

  3. Ondersteuning bieden bij lichamelijke klachten.

  4. Optimaliseren van de mobiliteit van het bekken voor een probleemloze passage van de baby gedurende de bevalling.

 

De ervaring van praktiserende osteopaten evenals de uitkomsten van verschillende studies doet vermoeden dat osteopathische behandeling gedurende zwangerschap aan te bevelen is. Logisch eigenlijk, want zwangerschap is een zuiver fysiologisch proces en de osteopaat tracht ten aller tijde de fysiologie te herstellen dan wel te stimuleren.

 

Osteopathie na de bevalling

Na de geboorte van de baby moet het lichaam niet alleen herstellen van de veranderingen die het heeft ondergaan tijdens de zwangerschap, maar ook van de gevolgen van de bevalling. Daarnaast is het zorgen voor een baby een fysiek en emotioneel zware taak. Het dragen van de baby en/of maxi cosi, het voeden en een verstoord dag- en nachtritme hebben grote invloed op de jonge moeder.

Een osteopathische behandeling ondersteunt het herstelproces, fysiek en emotioneel na de bevalling. Door het behandelen van de klachten die zijn ontstaan als gevolg van de zwangerschap en geboorte, is de moeder in staat optimaal te genieten van haar baby.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.