Home » Blog » Zorg goed voor jezelf » Wat zegt jouw stem?

Wat zegt jouw stem?

door | 3 sep, 2020 | Zorg goed voor jezelf

Het onderwerp van dit blog is de stem en stemproblematiek. Misschien is dit niet direct een probleem waarbij je gelijk aan osteopathie denkt, maar waar zeer goede behandelmogelijkheden liggen. De Engelse osteopaat Jacob Lieberman wordt ook wel ‘the voice doctor’ genoemd. Bij acteurs en zangers, wereldwijd, is zijn behandeling bij stemproblematiek bekend. In Nederland zijn het zangers als Marco Borsato en Angela Groothuizen die al ervaren hebben hoe effectief een osteopathische behandeling kan zijn. Echter niet alleen voor artiesten is een goed werkende stem belangrijk. Voor iedereen is het belangrijk om jezelf goed te kunnen uiten, je stem te laten horen.

Het beïnvloedt in grote mate je gevoel, je gedrag en hoe je communicatie is met je omgeving. Als we onder spanning staan verhogen we ook letterlijk de spierspanning in ons lichaam, we klemmen onze kaken, je keel zit dicht, je borstkast voelt strak etc. Daarnaast vermindert de kwaliteit van ons bindweefsel door de langdurige aanwezigheid van de stresshormonen in ons lichaam. Hierdoor zijn we vatbaarder voor blessures, vermindert ons afweersysteem en liggen infecties op de loer. Verminderde kwaliteit van het slijmvlies (=bindweefsel) in de mond, keel en hals heeft direct invloed op de kwaliteit van ons stemgeluid.

Het strottenhoofd is een zeer dynamisch orgaan dat zich voor in de hals bevindt. Via spieren heeft het strottenhoofd verbinding met je onderkaak, schedel, borstbeen, sleutelbeen en ribben. De functies van het strottenhoofd zijn: het beschermen van de luchtwegen, het spreken en tevens heeft het een belangrijke functie bij het slikken. De positie van het strottenhoofd is belangrijk omdat het onderdeel is van de mechanismen die de intonatie en resonantie regelen. Tevens staat het strottenhoofd onder grote invloed van de houding. De halswervelkolom is het meest mobiele deel van onze wervelkolom, de plaats waar de meeste compensatie van functiestoornissen kunnen plaatsvinden. Verandering in spierspanning in het nek, hals en schoudergebied hebben direct invloed op de stemfunctie.

Dat de stem in grote mate beïnvloed wordt door de psyche en emoties blijkt wel uit het grote aantal uitdrukkingen die we gebruiken zoals een brok in de keel hebben, je tranen wegslikken of een favoriete bij de kinderen: wat je zegt ben jezelf! Als we veel te verduren hebben zeggen we ook wel dat we veel te slikken hebben.

Veel functiestoornissen in het lichaam hebben dus direct of indirect invloed op de stemfunctie. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:
Houding
Ademhaling (astma, hyperventilatie, COPD)
Buikklachten
Schildklier
Keelontstekingen, problemen met de keelamandelen
Kaakproblemen (klemmen, knarsen)
Keel-, neus- en oorproblematiek
Goede oogfunctie
Stress, emoties
Stemgewoonten

Blijf niet doorlopen als je klachten ervaart. Trek aan de bel en vraag om hulp. Dat is het krachtigste wat je voor jezelf kan doen. Als jij beter in je vel zit, klinkt jouw stem veel krachtiger!

Over Suzanne

Op deze blog pagina vind je interessante artikelen over osteopathie en over hoe ik naar gezondheid kijk.

Gerelateerde artikelen

Meer bewegen en osteopathie

Meer bewegen en osteopathie

In beweging blijven is belangrijk. We weten het allemaal. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om dagelijks aan voldoende beweging te komen. Hoe kan osteopathie daarbij helpen?
LEVEN IS BEWEGEN – PANTA RHEÏ

Lees meer
Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Bij veel van de klachten waarvoor cliënten bij mij, voor een behandeling osteopathie komen, is stress een grote component. Dit is niet altijd gelijk duidelijk voor iedereen, maar bij doorvragen wordt het al snel duidelijk dat stress een rol speelt bij (het ontstaan van) de klacht.

Lees meer
Een APK voor je lijf

Een APK voor je lijf

Een gezond lichaam is in staat zichzelf te genezen. Alleen soms gebeurt dat niet optimaal en moet ons lichaam compenseren. Over het algemeen kan je lichaam dit best een tijdje volhouden. Echter wanneer je lichaam niet meer in staat is te compenseren treden er klachten op.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin