Home » Blog » Zorg goed voor jezelf » Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

door | 8 sep, 2020 | Zorg goed voor jezelf

Dan heb je een behandeling bij de osteopaat gehad…

Je voelt je een stuk lekkerder. Krijgt weer vertrouwen in je eigen lichaam. Je drinkt extra water, doet rustig aan de rest van de dag en gaat op tijd slapen. Misschien nog wat moe of een lichte andere reactie op de behandeling, maar wat vooral blijkt: “je voelt je beter!”

Dat merken ook je collega’s of je vrienden. Je krijgt positieve reacties en vertelt vol enthousiasme: “Ik ben bij de osteopaat geweest!”
“Osteopaat, dat is toch zo’n bottenkraker?”
Nou, nee… eigenlijk niet. (zeker niet als je bij mij bent geweest )

Wat doet ze dan?

Tsja….. Hoe moet je dat uitleggen?
Een mooie uitleg, die mij erg aanspreekt, vond ik op de website van het Sutherland Cranial College in Engeland. Ik volg hier de opleiding in ‘cranial osteopathy’, omdat ik dit een prettige manier van behandelen vind.

… (cranial) treatment can be compared to watching someone reading a book. From the outside nothing appears to be happening but, if you are the one reading the book you are transported into a rich world of structure, colour, depth and emotion. As you continue to read, the story unfolds.

Zo voelt het voor mij ook. Als je voor het eerst bij mij op de behandeltafel ligt, sla ik het boek ‘jou’ open en begin te lezen. Ik raak betrokken en leef me in en ga ermee aan de slag. Wanneer je een volgende keer komt, ga ik door met het volgende hoofdstuk. Eerst checken waar ik in jouw ‘verhaal’ ben gebleven en dan pakken we de draad weer op.

Hoe werkt osteopathie?
Osteopaten hebben een hoog ontwikkelde tast- (gevoels) zin. We kunnen hiermee subtiele veranderingen in weefselspanning en kwaliteit van de levende anatomie van het hele lichaam waarnemen. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat we werken via het bindweefsel, wat door ons hele lichaam zit. De behandeling is dus niet energetisch van aard.

Weet je wat het mooiste is? Het is nog interactief ook! Tussen de behandelingen door, gaat jouw verhaal verder. Je lichaam bezit de aangeboren mogelijkheid tot zelfregulatie om gezondheid te waarborgen of herstellen. Dit doet zijn werk tussen de behandelingen door.

Wat voor mij als osteopaat ‘de kick’ is: “het creëren van voorwaarden in het lichaam, zodat het zelfregulerend en herstellend vermogen zijn werk kan doen. Waardoor jij weer vertrouwen krijgt in je lichaam en in je dagelijks leven voorwaarden creëert of in stand houdt zodat jouw kwaliteit van leven verhoogd wordt.

Gerelateerde artikelen

Meer bewegen en osteopathie

Meer bewegen en osteopathie

In beweging blijven is belangrijk. We weten het allemaal. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om dagelijks aan voldoende beweging te komen. Hoe kan osteopathie daarbij helpen?
LEVEN IS BEWEGEN – PANTA RHEÏ

lees verder
Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Osteopathie bij Stress-gerelateerde klachten

Bij veel van de klachten waarvoor cliënten bij mij, voor een behandeling osteopathie komen, is stress een grote component. Dit is niet altijd gelijk duidelijk voor iedereen, maar bij doorvragen wordt het al snel duidelijk dat stress een rol speelt bij (het ontstaan van) de klacht.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin