Home » Blog » Zorg goed voor jezelf » Meer bewegen en osteopathie

Meer bewegen en osteopathie

door | 16 dec, 2020 | Zorg goed voor jezelf

In beweging blijven & Hoe osteopathie daarbij kan helpen

 

 

In beweging blijven is belangrijk. We weten het allemaal. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om dagelijks aan voldoende beweging te komen.

 

Velen van ons zitten in de ‘ratrace’ dat ons leven heet.
Opstaan, douchen, aankleden, kids wakker maken, aankleden. Snel ontbijten (als we daar al de tijd voor nemen).
Kinderen naar school brengen, in de auto, in de file op naar het werk.
Van de ene vergadering naar de volgende afspraak. Snel even lunchen tussendoor en aan het eind van de dag snel weer richting huis, de kinderen ophalen. Wat eten we ook alweer vanavond?
Thuis snel gaan koken, eten en dan is het alweer tijd om de kids naar bed te brengen.
Met een beetje mazzel zit je rond een uur of 8 ’s avonds met een bak koffie op de bank met manlief en check je je mobiel want je hebt tig appjes van je vriendinnen gemist en sporten…. ja dat moet ook nog ergens gebeuren.

   

Oké, dit is misschien enigszins overdreven, maar waarschijnlijk wel herkenbaar. We moeten ongelofelijk veel. Zijn bijna altijd onderweg. Altijd bezig in ons hoofd. Er komen zoveel prikkels op ons af. (stress)
Al deze prikkels zorgen ervoor dat we verkrampen en verstijven. Ons lichaam zit hierdoor eigenlijk continu in de stressmodus. Zit continu in het vecht- en vluchtmechanisme. Dit put ons letterlijk uit.

 

Bewegen hoeft niet te betekenen dat je gelijk fanatiek moet gaan sporten. Het gaat juist om de momenten tussendoor die een heel belangrijke bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid.
Bewegen is op verschillende niveaus erg belangrijk voor je lichaam. Dat is waar osteopathie voor staat. Mobiliteit van weefsels. Spieren en gewrichten, zoals voor iedereen wel duidelijk zal zijn. Echter ook bloedvaten, zenuwbanen, organen etc. hebben hun eigen mobiliteit

 

LEVEN IS BEWEGEN – PANTA RHEÏ

Rustig wandelen, fietsen of yoga bijvoorbeeld, houdt je spieren en gewrichten soepel.
Daarnaast heeft het nog een heel aantal positieve ‘side-effects’.
Door te bewegen heeft je lichaam een grotere behoefte aan zuurstof. Hierdoor ga je dieper ademhalen, komt er meer zuurstof in je lichaam en worden afvalstoffen via de ademhaling uitgestoten.
Door de grotere zuurstofbehoefte van je lichaam moet het bloed sneller gaan stromen om de zuurstof daar te brengen waar het nodig is en afvalstoffen, als gevolg van het bewegen, weer af te voeren. Om dit mogelijk te maken gaat je hart harder pompen.

 

Door meer te bewegen is er ook een betere circulatie van ons lymfevocht. De lymfevaten liggen namelijk onder onze huid en tussen onze spieren. Zij hebben geen pomp, zoals het hart, en zijn dus volledig afhankelijk van beweging. Ons lymfevatenstelsel heeft een belangrijke functie binnen ons immuunsysteem en voor het vervoeren van afvalstoffen.
Een diepere ademhaling zorgt ook voor een grotere dynamiek van het middenrif. Onze darmen, nieren en lever varen wel bij deze bewegingen. Ook de tussenribspieren, rug- en nekspieren komen meer in beweging. Hier kun je meer over ademhalen lezen.

 

Maar hoe passen we dit toe in ons dagelijks leven?

  • ‘s morgens een koude douche zorgt ervoor dat je gelijk goed wakker bent. Door de schrik van het koude water ga je meteen dieper ademhalen en komt er gelijk een dosis zuurstof in je lijf.
  • Kinderen lopend of met de fiets naar school of opvang brengen als dat kan.
  • De auto verder wegzetten, zodat je een stukje moet lopen.
  • Op je werk de trap nemen i.p.v. de lift.
  • Ieder uur even achter je computer vandaan, even heen en weer lopen (glaasje water pakken), even je schouders rollen en je nek bewegen. De spieren van je arm even rekken.
  • Op een aantal momenten per dag even aandacht schenken aan je ademhaling. Probeer rustig in en uit te ademen, laag in je buik. Let er vooral op dat je goed uit ademt.

 

Als je deze tips probeert in te voegen in je dagelijks leven kan dat al veel schelen. Op een rustige manier meer bewegen kan je lichaam al veel brengen, zonder dat je gelijk gaat forceren. Je leert je lichaam beter kennen en voelt beter aan hoe het met je lichaam gaat.
Als je het gevoel hebt dat je lichaam uit balans is en je er zelf niet uit komt neem dan contact met mij op. Een osteopathische behandeling kan dan zinvol zijn. Door middel van het onderzoek kan ik bepalen waar in je lichaam de meeste spanning zit. Met zachte technieken worden deze bewegingsverliezen opgelost. Hierdoor kun jij vrijer bewegen en voelt je lichaam beter aan. Ook zal ik je specifieker advies kunnen geven over hoe je jouw stressniveau onder controle kunt houden.

Gerelateerde artikelen

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Een behandeling osteopathie kan worden vergeleken met kijken naar iemand die een boek leest. Van buitenaf lijkt er niets te gebeuren, maar als jij degene bent die het boek leest, word je meegevoerd naar een rijke wereld van structuur, kleur, diepte en emotie. Terwijl je doorgaat met lezen, ontvouwt zich het verhaal.

lees verder
En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

De Realiteit van een nieuwe moeder
Voor je gevoel is het pas gisteren geweest dat je bent bevallen. Aan de andere kant kan je je een wereld zonder je baby niet meer voorstellen. Het moederschap is een reis op zich, vooral als je baby nog erg onrustig is, veel huilt, of nog moeite heeft de nacht door te trekken.
Wat kan osteopathie voor jou/jullie betekenen?

lees verder
Een APK voor je lijf

Een APK voor je lijf

Een gezond lichaam is in staat zichzelf te genezen. Alleen soms gebeurt dat niet optimaal en moet ons lichaam compenseren. Over het algemeen kan je lichaam dit best een tijdje volhouden. Echter wanneer je lichaam niet meer in staat is te compenseren treden er klachten op.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin