Wat zegt jouw stem?

Het onderwerp van dit blog is de stem en stemproblematiek. Misschien is dit niet direct een probleem waarbij je gelijk aan osteopathie denkt, maar waar zeer goede behandelmogelijkheden liggen. De Engelse osteopaat Jacob Lieberman wordt ook wel ‘the voice doctor’ genoemd. Bij acteurs en zangers, wereldwijd, is zijn behandeling bij stemproblematiek bekend. In Nederland zijn het zangers als Marco Borsato en Angela Groothuizen die al ervaren hebben hoe effectief een osteopathische behandeling kan zijn. Echter niet alleen voor artiesten is een goed werkende stem belangrijk. Voor een ieder is het belangrijk om jezelf goed te kunnen uiten, je stem te laten horen.

blog wat zegt jouw stem

Het beïnvloed in grote mate je gevoel, je gedrag en hoe je communicatie is met je omgeving. Als we onder spanning staan verhogen we ook letterlijk de spierspanning in ons lichaam, we klemmen onze kaken, je keel zit dicht, je borstkast voelt strak etc. Daarnaast verminderd de kwaliteit van ons bindweefsel door de langdurige aanwezigheid van de stresshormonen in ons lichaam. Hierdoor zijn we vatbaarder voor blessures, verminderd ons afweersysteem en liggen infecties op de loer. Verminderde kwaliteit van het slijmvlies (=bindweefsel) in de mond, keel en hals heeft direct invloed op de kwaliteit van ons stemgeluid.

Het strottenhoofd is een zeer dynamisch orgaan wat zich voor in de hals bevindt. Via spieren heeft het strottenhoofd verbinding met je onderkaak, schedel, borstbeen, sleutelbeen en ribben. De functies van het strottenhoofd zijn: het beschermen van de luchtwegen, het spreken en tevens heeft het een belangrijke functie bij het slikken. De positie van het strottenhoofd is belangrijk omdat het onderdeel is van de mechanismen die de intonatie en resonantie regelen. Tevens staat het strottenhoofd onder grote invloed van de houding. De halswervelkolom is het meest mobiele deel van onze wervelkolom, de plaats waar de meeste compensatie van functiestoornissen kunnen plaatsvinden. Verandering in spierspanning in het nek, hals en schoudergebied hebben direct invloed op de stemfunctie.

Dat de stem in grote mate beïnvloed wordt door de psyche en emoties blijkt wel uit het grote aantal uitdrukkingen die we gebruiken zoals een brok in de keel hebben, je tranen wegslikken of een favoriete bij de kinderen: wat je zegt ben jezelf! Als we veel te verduren hebben zeggen we ook wel dat we veel te slikken hebben.

Veel functiestoornissen in het lichaam hebben dus direct of indirect invloed op de stemfunctie. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:

  • Houding
  • Ademhaling (astma, hyperventilatie, COPD)
  • Buikklachten
  • schildklier
  • Keelontstekingen, problemen met de keelamandelen
  • Kaakproblemen (klemmen, knarsen)
  • Keel-, neus- en oorproblematiek
  • Goede oogfunctie
  • Stress, emoties
  • Stemgewoonten

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.