Moeder worden, moeder zijn. Jij en je baby

Jouw lijf, jouw kracht, moederinstinct

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn het algemeen is je zwangerschap een prachtige periode. Het is bijzonder hoe je lichaam zich in 9 maanden aanpast aan de groei van je baby. Deze aanpassingen gaan in meer of mindere mate gepaard met ongemakken of klachten.

Als jonge moeder ben je volledig gefocust op de baby en neig je jezelf te vergeten. Je lichaam ondergaat echter enorme fysieke en hormonale veranderingen, waardoor je aardig uit balans kan raken.

Tijdens de geboorte komen er veel krachten los op het lijfje van de baby. De schedel van de baby is nog niet verbeend en de verschillende botdelen kunnen over elkaar schuiven om het geboortekanaal te kunnen passeren. In de eerste uren en dagen na de geboorte herstelt dit in het algemeen door het zuigen, huilen en gapen van de baby. Soms, bijvoorbeeld na een zware bevalling, herstelt dit niet volledig en geeft dit spanningen. Hierdoor kan een baby niet goed in zijn of haar vel zitten.

Daarnaast is een baby geen kleine volwassene. Net als in de geneeskunde geldt dit ook in de osteopathie. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen unieke manier. De kenmerken van deze ontwikkeling zijn: groei, spraak, motoriek, sensoriek en emoties. Ogenschijnlijk kleine verstoringen in deze ontwikkeling kunnen verstrekkende gevolgen hebben op latere leeftijd.

Osteopathie is een zachte en efficiënte geneeswijze die uitermate geschikt is voor zwangeren, jonge moeders en baby’s.

Osteopathie bij zwangeren staat in het teken van optimaliseren van het comfort: het ondersteunen van het lichaam in de verschillende stadia van de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling.

Bij jonge moeders is het herstel van de bevalling en het ‘ontzwangeren’ van belang. Verstoringen in deze fases geven klachten als bekkenpijn c.q. instabiliteitsklachten, rug- en/of nekklachten, problemen met borstvoeding of klachten van depressieve aard (kan een fysieke oorzaak hebben). Mobiliteitsherstel van de verstoring heeft een duidelijke positieve invloed op het gestel van de moeder, waardoor zij zich zekerder voelt en ook weer op haar intuïtie durft te vertrouwen.

De behandeling osteopathie is erg zacht en subtiel. Er wordt per definitie NIET ‘gekraakt’ of geforceerd. Ook bij baby’s (en kinderen) is de behandeling gericht op het ondersteunen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een behandeling van een baby (of kind) is voor een osteopaat een uitdaging in creatieve zin, omdat het kind bepaalt hoe het zich laat behandelen. Een knuffel of speen, een favoriet speeltje of boek kan uw kind op zijn gemak stellen. Het is verstandig als uw kind een gevulde maag heeft voor de behandeling. Een baby mag, indien nodig, altijd gevoed worden tijdens de behandeling.