Wat is een sterrenkijker positie precies en wat kan een baby osteopaat dan betekenen voor je baby?
In de ‘ideale’ situatie draait de baby met zijn/haar gezichtje naar achteren toe tijdens de uitdrijving. Hierdoor komt het achterhoofdje langs het schaambeen van mama en wordt een reflex geprikkeld die de beentjes van de baby doet strekken. JE baby helpt op deze manier mee om geboren te worden.
Babytjes die in de sterrenkijker positie liggen draaien hun gezichtje naar voren. Hierdoor wordt de reflex niet getriggerd en kan je baby minder ‘meehelpen’ tijdens de bevalling.
Het is voor een baby die in deze positie ligt een stuk moeilijker zijn om geboren te worden en voor mama wordt de bevalling ook een stuk zwaarder:
je kindje komt met een breder gedeelte van z’n hoofdje door de bekkenuitgang, wat het moeilijker maakt om te passeren
je baby kan z’n hoofdje zo niet achterwaarts kantelen maar moet voorwaarts buigen. Deze onnatuurlijke beweging geeft zijn lijfje niet de juiste prikkels om zich uit het geboortekanaal te duwen.
Het kan een stuk langer duren voordat je volledige ontsluiting hebt.
De persfase kan langer duren.
Welke mogelijke gevolgen van een sterrenkijker positie zie ik regelmatig als osteopaat in de praktijk?
Vaak vind ik bij baby’tjes meer spanning in de nek, het aangezicht en de schedel, maar ook vaak in de rest van de wervelkolom en de schoudertjes.
Baby’s lijken zich meer te (over)strekken omdat de reflex die de baby helpt geboren te worden, nu niet goed is ingezet tijdens de bevalling
Ik zie ook regelmatig dat borstvoeding moeilijker is omdat er veel spanning in het aangezicht en de schedel zit. Hierdoor kan het mondje niet goed geopend worden, de aansturing van de tong is lastiger en door spanning in de hele schedel kan het langer vasthouden van de vacuüm ook vervelend zijn en laten baby’s snel los en/of gaan ze klemmen met de kaakjes.
Ook drinken uit de fles kan een uitdaging zijn en wordt er slordig en onrustig gedronken.
Ook vinden baby’s het lastiger om op hun buikje te liggen omdat door de spanning in het nekje het hoofdje moeilijker opgetild kan worden.
Ook kunnen baby’s meer onrust ervaren omdat er meer spanning in het lijfje zit en daardoor het zenuwstelsel meer overprikkeld raakt. Baby’s lijken meer darmkrampjes te ervaren, moeilijker weg te leggen zijn en bewegen onrustig en huilen meer. Dit komt omdat het babybrein nog moet leren reguleren en er een overload aan prikkels is.
Wat kan een baby osteopaat betekenen voor je kindje?
Osteopathie kan helpen om spanning in het lichaam van je baby te verlichten. Als osteopaat maak ik gebruik van zachte technieken om het lichaam van je baby te onderzoeken en te voelen waar er misschien blokkades of spanningen zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de spieren, gewrichten, of zelfs in de schedel zijn. Ik gebruik dan heel zachte druk en bewegingen om deze spanningen te verlichten, wat het lichaam van de baby helpt terug te keren naar een meer ontspannen en evenwichtige staat. Dit helpt het spijsverteringsstelsel te optimaliseren en de overload aan prikkel op het brein van je baby te verminderen.
Niet iedere baby heeft last van een sterrenkijkers positie na de bevalling. Als je echter twijfelt kan je altijd een consult osteopathie bij me inplannen voor een check. Heeft jouw baby in een sterrenkijker positie gelegen? Heb je daar wat van gemerkt na de geboorte?
0 Reacties