Home » Blog » Geen categorie » Luister jij naar je lichaam in de kraamtijd?
Osteopathie in de kraamtijd voor baby

Luister jij naar je lichaam in de kraamtijd?

door | 15 aug, 2024 | Geen categorie

Daar staat ze, in de wachtkamer en de kleine meid in de maxi cosi naast haar op de grond. Ze is alleen met de baby.

Ik roep haar binnen en ze neemt plaats. Als ik haar dossier open schrik ik, Niet alleen is de baby pas 10 dagen oud, maar deze mama is bevallen via een keizersnede.

Ik vraag voorzichtig wie haar gebracht heeft naar de praktijk. Maar nee, ze is echt zelf komen rijden. (Baby in maxi cosi zetten, maxi cosi in auto zetten, zelf autorijden, maxi cosi uit auto tillen en naar binnen tillen > 10 dagen na een grote buikoperatie…)

Nu snap ik dat ze graag snel een afspraak wilde. De kleine meid is erg onrustig en heeft zo te zien een behoorlijke voorkeurshouding.

Papa was weer aan het werk, familie woont ver weg en ze wonen pas sinds een maand bij ons in het dorp en ze durfde de buurvrouw niet te vragen.

 

Osteopathie in de kraamtijd

 Het vrouwenlichaam is tot heel veel in staat. Zeker tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Ja, het is een enorme ervaring en er komt pijn bij kijken. Maar als we vertrouwen op ons lichaam en de signalen die het geeft kunnen we dat in de meeste gevallen gewoon aan. (natuurlijk heb ik het dan over ‘normale’ situaties zonder complicaties of gezondheidsproblemen)

Ook tijdens de kraamtijd is luisteren naar je lichaam cruciaal. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en je moet wennen aan de nieuwe situatie. Dat wordt vaak onderschat, juist doordat we zo veel aankunnen.

De organen in ons buik hebben hun eigen ‘ophang’ systeem. Tijdens de zwangerschap, als je baby in je buik groeit, rusten de darmen op de baarmoeder. Het bindweefsel dat je darmen normaal gesproken op z’n plek houdt hoeft een aantal maanden niets te doen.

Dan beval je en valt in 1x de steun van je baarmoeder weg. Je darmen missen de steun en zakken naar beneden. Het bindweefsel in je lichaam heeft tijd nodig om weer ‘in actie’ te komen. Als je te snel te veel doet, zonder voldoende rust te nemen, gaan je darmen hangen aan de voorzijde van je lendenwervelkolom en drukken op je bekkenbodem. Dit kan zorgen voor spanningen in je lichaam, rugklachten, nekklachten, spanning in je bekkenbodem, problemen met de continentie, pijn bij vrijen en een zwaar gevoel op je bekkenbodem.

Je kan je herstel ondersteunen door in de eerste week na je bevalling voor 80% in bed te blijven liggen, in de tweede week 50% en daarna rustig opbouwen in activiteiten afgewisseld door rust. Dan bedoel ik plat liggen, op je rug of zij. Je hoeft echt niet te slapen, maar wel je ‘horizontaal recreëren’ zoals ik dat noem. Dit bevordert je herstel op de lange termijn. Dit kan ik je bevestigen vanuit professionele – als persoonlijke ervaring. 😉

 

Wanneer osteopathie in de kraamtijd?

Lieve mama, ik ben maar een berichtje bij je vandaan en denk graag met je mee. En in de kraamweek kom ik sowieso vaak aan huis (als je niet te ver weg woont). Als je baby last heeft van de bevalling, niet aan de borst of uit de fles wil drinken, pijn heeft met verschonen en aan- en uitkleden, neem dan even contact op om te overleggen.

En de mama die met haar jonge baby zelf naar de praktijk kwam heb ik bij mij op de behandelbank laten liggen zodat ze even rust kon nemen. Ik heb de baby in mijn armen behandeld. Na afloop van de behandeling heb ik de maxi cosi in de auto gezet en afgesproken dat als ze voor de volgende afspraak geen chauffeur heeft ze me even belt en dat ik aan huis kom.

Lieve mama, doe jij ook nog veel te veel alleen?

Gerelateerde artikelen

En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

En dan ben je net mama en moet je alweer naar je werk

De Realiteit van een nieuwe moeder
Voor je gevoel is het pas gisteren geweest dat je bent bevallen. Aan de andere kant kan je je een wereld zonder je baby niet meer voorstellen. Het moederschap is een reis op zich, vooral als je baby nog erg onrustig is, veel huilt, of nog moeite heeft de nacht door te trekken.
Wat kan osteopathie voor jou/jullie betekenen?

lees verder
Hij is alleen maar stil als ik hem bij me draag!

Hij is alleen maar stil als ik hem bij me draag!

‘Hij is alleen maar stil als ik hem bij me draag!” Als we samen in bed liggen, op de bank zitten of in de draagdoek. Ik kan hem niet even wegleggen, want dan begint hij gelijk te huilen!
Dit hoor ik regelmatig van ouders als ze met hun baby komen. De behoefte van je baby om dicht bij je te zijn is vrij logisch, maar als het zover gaat dat ze zelf niet als ze moe zijn zich kunnen ontspannen om te gaan slapen, dan is er mogelijk meer aan de hand.

lees verder
Alle baby’s huilen…

Alle baby’s huilen…

Alle baby’s huilen…

Dit is een van de meest nutteloze opmerkingen die moeders te horen krijgen vanuit hun omgeving als ze aangeven dat hun baby zo veel huilt.
Gaat vanzelf weer over…
Stoom komt uit mijn oren bij zulke opmerkingen. Als wanhopige moeder kun je hier werkelijk niets mee en. Je kunt je er ook nog eens een stuk eenzamer en meer onbegrepen door voelen.
Hoe kan osteopathie helpen?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin