Kan je je baby niet even wegleggen zonder dat hij begint te huilen?
‘Hij is alleen maar stil als ik hem bij me draag!” Als we samen in bed liggen, op de bank zitten of in de draagdoek. Ik kan hem niet even wegleggen, want dan begint hij gelijk te huilen!
Dit hoor ik regelmatig van ouders als ze met hun baby komen. De behoefte van je baby om dicht bij je te zijn is vrij logisch, maar als het zover gaat dat ze zelf niet als ze moe zijn zich kunnen ontspannen om te gaan slapen, dan is er mogelijk meer aan de hand.
Wat kan osteopathie doen?
Als je met je baby een afspraak bij mij hebt gemaakt voor een behandeling osteopathie dan vraag ik je altijd om een vragenlijst in te vullen. Op deze manier krijg ik al inzicht in wat er zich in het korte leventje van jouw baby heeft afgespeeld. Hoe meer ik weet over de zwangerschap en hoe het verloop van de geboorte is geweest, hoe beter ik je baby kan helpen. De manier waarop jij je baby vasthoudt vertelt mij al veel als osteopaat en tijdens het lichamelijk onderzoek kom ik meer te weten wat voor jouw baby de voorkeur is en waarom dat mogelijk zo is. Het onderzoek bestaat uit zachte bewegingen om, bijna spelenderwijs, te achterhalen waar mogelijke spanningen en/of blokkades te vinden zijn.
Wat let ik op tijdens het osteopathisch onderzoek?
Tijdens dit onderzoek merk ik dan in het geval van deze baby’s dat zij zich niet of moeilijk laten strekken. Dat zij hun beentjes als een kikkertje ingevouwen houden en liever op hun zij liggen en soms op hun buikje met beentjes onder hun kontje opgetrokken. Uit mijn jarenlange ervaring van werken met baby’s heb ik het idee dat zij in de buik minder hebben bewogen, een hele snelle bevalling hebben gehad of met een keizersnede zijn geboren. Dit is dus ‘practice based’ meer dan ‘evidence based’. (Uiteraard geldt dit niet voor alle baby’s.)
Als de baby’s minder hebben bewogen is de imprint van de foetushouding sterker dan ‘normaal’. Bij een zeer snelle bevalling (stortbevalling) of een keizersnede heeft de baby het proces van ‘strekken’ door het geboortekanaal niet goed kunnen doorvoelen.
Wat vertelt je (huil)baby je?
De patronen die we zien bij je baby laten dus zien wat er aan de hand is. Je baby groeit er uiteindelijk zelf ook wel ‘overheen’. Echter, met behulp van osteopathie is het mogelijk om deze “patronen” waarin baby’s vastzitten te ‘ontwarren’. Het kan hen helpen om comfortabeler op hun rug te liggen, wat betekent dat ze echt kunnen slapen als een baby. Door heel zachtjes te werken aan het hoofd, de wervelkolom, de borstkas en het buikje van de baby’s, help ik ze om zich beter te ontspannen en ook gelukkiger en rustiger te zijn.
Moeders geven aan dat hun baby na de behandeling osteopathie gelukkiger is. Soms zijn ze de eerste dag na de behandeling wat huilerig omdat er veel gebeurd is in hun lijfje en ze daaraan moeten wennen. Daarna kunnen ze makkelijker weggelegd worden, zonder dat ze gelijk gaan huilen. Ze kunnen even in de box of wandelwagen liggen. Ze willen zelfs in hun bedje een kort dutje doen! Dit kan je wat broodnodige tijd geven om een paar persoonlijke dingen te doen of zelfs naar het toilet te gaan of een douche te nemen zonder een huilende baby op de achtergrond. Wil jij ook even rustig naar de wc kunnen? Plan dan een afspraak in via mijn online agenda!
0 Reacties