FAQ

01. Is osteopathie geschikt voor mijn klacht?

Osteopaten beschikken over uitgebreide medische kennis en zijn uitstekend in staat te beoordelen of een klacht de juiste indicatie is voor osteopathie. Indien dit niet het geval is, kan de osteopaat jou doorverwijzen naar een geschikte specialist.

In Nederland staan gekwalificeerde osteopaten ingeschreven in één van de volgende twee registers:

02. Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, voor osteopathie is geen verwijzing nodig. Je kan zonder tussenkomst van de huisarts een afspraak maken. Indien nodig werk ik graag samen met andere disciplines in de gezondheidszorg.

03. Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor jong tot oud. Ik behandel baby’s, kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Een lijst met indicaties kan je hier vinden.

Osteopathie is NIET geschikt in het geval van een bacteriële of virale infectie, bij koorts, in de acute fase na een hersenbloeding of –infarct, bij ziektes die vallen onder de oncologie (allerlei vormen van kanker) en bij botbreuken. Bij twijfel over je gezondheid raadpleeg dan altijd de huisarts!

04. Hoe onderzoekt een osteopaat?

Na het intakegesprek volgt het lichamelijk onderzoek. Het onderzoek betreft het gehele lichaam. De voorkeur heeft dat de patiënt tot het ondergoed is uitgekleed tijdens het onderzoek.

De bewegingen van de gewrichten, de organen en het hoofd worden onderzocht. Soms zijn deze bewegingen duidelijk te voelen, maar soms lijkt het alsof er niets gebeurt. De osteopaat is getraind om op microniveau bewegingsverstoringen waar te kunnen nemen.

Na het onderzoek worden de bevindingen met je doorgenomen en ook hoe de klacht zich heeft kunnen ontwikkelen. Daarna zal het behandelplan worden besproken en indien je daarmee akkoord gaat kan de behandeling aanvangen.

05. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit zal uit het onderzoek moeten blijken. Meestal zijn er 3-6 behandelingen nodig. Afhankelijk van de ernst van de klacht zal de volgende behandeling gepland worden. Dit kan soms de volgende week al zijn, maar meestal zitten er meerdere weken tussen.

Dit is nodig omdat het doel van de behandeling is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ontplooien. Dit heeft tijd nodig om zijn werk te kunnen doen.

06. Is de behandeling voor iedereen hetzelfde?

De holistische benadering van osteopathie betekent dat de behandeling op de persoon wordt afgestemd, hierbij rekening houdend met de leeftijd, leefstijl en algemene gezondheid.

Zo kan het dus zijn dat twee patiënten met een gelijke klacht toch een totaal verschillende behandeling krijgen.

07. Hoe voel ik me na de behandeling?

Iedereen reageert anders op een behandeling. Toename en/of afname van de klachten, hoofdpijn, vermoeidheid of emotionele reacties zijn mogelijk. Het is verstandig om veel water te drinken na de behandeling en u zich de rest van de dag niet overmatig in te spannen.

08. Hoe ziet een behandeling eruit voor baby’s en kinderen?

Osteopathie is een zachte en efficiënte geneeswijze die uitermate geschikt is voor kinderen. Het behandelen van kinderen gaat uit van het kind zelf, niet van de ‘etiketten’ die er opgeplakt zijn of worden. Voor een osteopaat is iedere kindbehandeling een uitdaging in creatieve zin, omdat het kind bepaalt hoe het zich laat behandelen. Een knuffel of speen, een favoriet speeltje of boek kan uw kind op zijn gemak stellen. Het is verstandig als uw kind een gevulde maag heeft voor de behandeling. Een baby mag, indien nodig, altijd gevoed worden tijdens de behandeling.

09. Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekering?

Als de osteopaat staat ingeschreven bij de NRO of bij de NOF wordt de behandeling vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je moet zelf nagaan welke aanvullende verzekering je hebt en hoeveel er vergoed wordt. Op de website van de NVO vindt u een lijst met de vergoedingen van verschillende zorgverzekeraars.