Op zoek naar de bron van de klacht

Osteopathie op zoek naar de oorzaak van de klacht.

‘ Daar waar de mobiliteit optimaal en harmonieus is, maakt ziekte geen kans.’ (A.T. Still)

 

In het dagelijks leven voert ons lichaam ongelooflijk veel bewegingen uit. Een deel van deze bewegingen zijn we ons bewust, zoals lopen, gaan zitten of reiken. Echter zijn er nog veel meer bewegingen die we ons niet bewust zijn. Het kloppen van ons hart, de peristaltiek van onze darmen, de bewegingen van de longen en het middenrif bij het in- en uitademen.

Iedereen weet dat deze bewegingen er zijn, maar we kunnen het (meestal) niet voelen. Ook hoeven we er niet over na te denken. Toch zijn er nog meer bewegingen; Door de mobiliteit van het middenrif, als gevolg van onze ademhaling, leggen onze nieren zo’n 600 meter per dag af. Anderhalve centimeter omlaag bij de inspiratie en anderhalve centimeter omhoog bij de expiratie. Dit maal het aantal ademhalingen op een dag is al snel 600m. Ook de lever, de maag, onze hersenen en alle vliezen bloedvaten en zenuwen die al onze organen en weefsels omhullen hebben hun eigen (intrisieke) dynamiek.

Al deze bewegingen zijn afhankelijk van elkaar, zowel de bewuste- als de onbewuste bewegingen. Een bewegingsbeperking van het ene weefsel (dysfunctie genaamd in de osteopathie) heeft direct invloed op de dynamiek van het weefsel elders in het lichaam. Herstel van mobiliteit van de betreffende weefsels geeft herstel van functie hiervan. In de osteopathie kijken we naar de totale relatie van alle bewegingen in het lichaam.

De behandeling osteopathie is erop gericht de verstoring van het dynamisch evenwicht te herstellen en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te zetten.