Meer bewegen en osteopathie

In beweging blijven

 

Hoe osteopathie daarbij kan helpen.

Leven is bewegen – Panta Rheï

 

In beweging blijven is belangrijk. We weten het allemaal. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om dagelijks aan voldoende beweging te komen.

 

Velen van ons zitten in de ‘ratrace’ dat ons leven heet.

Opstaan, douchen, aankleden, kids wakker maken, aankleden. Snel ontbijten (als we daar al de tijd voor nemen).

Kinderen naar school brengen, in de auto, in de file op naar het werk.

Van de ene vergadering naar de volgende afspraak. Snel even lunchen tussendoor en aan het eind van de dag snel weer richting huis, de kinderen ophalen. Wat eten we ook al weer vanavond?

Thuis snel gaan koken, eten en dan is het alweer tijd om de kids naar bed te brengen.

Met een beetje mazzel zit je rond een uur of 8 ’s avonds met een bak koffie op de bank met manlief en check je je mobiel want je hebt tig appjes van je vriendinnen gemist en sporten…. ja dat moet ook nog ergens gebeuren.

 

Oké, dit is misschien enigszins overdreven, maar waarschijnlijk wel herkenbaar. We moeten ongelofelijk veel. Zijn bijna altijd onderweg. Altijd bezig in ons hoofd. Er komen zoveel prikkels op ons af. (stress)

Al deze prikkels zorgen ervoor dat we verkrampen en verstijven. Ons lichaam zit hierdoor eigenlijk continu in de stressmodus. Zit continu in het vecht- en vluchtmechanisme. Dit put ons letterlijk uit.

 

Bewegen hoeft niet te betekenen dat je gelijk fanatiek moet gaan sporten. Het gaat juist om de momenten tussendoor die heel belangrijke bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid.

Bewegen is op verschillende niveaus erg belangrijk voor je lichaam. Dat is waar osteopathie voor staat. Mobiliteit van weefsels. Spieren en gewrichten, zoals voor iedereen wel duidelijk zal zijn. Echter ook bloedvaten, zenuwbanen, organen etc. Hebben hun eigen mobiliteit

 

Rustig wandelen, fietsen of yoga bijvoorbeeld, houden je spieren en gewrichten soepel.

Daarnaast heeft het nog een heel aantal positieve ‘side-effects’.

Door te bewegen heeft je lichaam een grotere behoefte aan zuurstof. Hierdoor ga je dieper ademhalen, komt er meer zuurstof in je lichaam en worden afvalstoffen via de ademhaling uitgestoten.

Door de grotere zuurstofbehoefte van je lichaam, moet het bloed sneller gaan stromen om de zuurstof daar te brengen waar het nodig is en afvalstoffen, als gevolg van het bewegen, weer af te voeren. Om dit mogelijk te maken gaat je hart harder pompen.

 

Door meer te bewegen is er ook een betere circulatie van ons lymfevocht. De lymfevaten liggen namelijk onder onze huid en tussen onze spieren. Zij hebben geen pomp, zoals het hart, en zijn dus volledig afhankelijk van beweging. Ons lymfevatstelsel heft een belangrijke functie binnen ons immuunsysteem en voor het vervoeren van afvalstoffen.

Een diepere ademhaling zorgt ook voor een grotere dynamiek van het middenrif. Onze darmen, nieren en lever varen wel bij deze bewegingen. Ook de tussenribspieren, rug- en nekspieren komen meer in beweging. Hier kan je meer over ademhalen lezen.

Maar hoe passen we dit toe in ons dagelijks leven?

 

  • ‘s morgens een koude douche zorgt ervoor dat je gelijk goed wakker bent. 😉 Maar door de schrik van het koude water ga je gelijk dieper ademhalen en komt er gelijk een dosis zuurstof in je lijf.
  • Kinderen lopend of met de fiets naar school of opvang brengen als dat kan.
  • De auto verder weg zetten, dat je een stukje moet lopen.
  • Op je werk de trap nemen i.p.v. de lift.
  • Ieder uur even achter je computer vandaan, even heen en weer lopen (glaasje water pakken), even je schouders rollen en je nek bewegen. De spieren van je arm even rekken.
  • Op een aantal momenten even aandacht schenken aan je ademhaling. Probeer rustig in en uit te ademen, laag in je buik. Let er vooral op dat je goed uit

 

Als je deze tips probeert in te voegen in je dagelijks leven kan dat al veel schelen. Op een rustige manier meer bewegen kan je lichaam al veel brengen, zonder dat je gelijk gaat forceren. Je leert je lichaam beter kennen en voelt beter aan hoe het met je lichaam gaat.

Als je het gevoel hebt dat je lichaam uit balans is en je er zelf niet uit komt neem dan contact met mij op. Een osteopathische behandeling kan dan zinvol zijn. Door middel van het onderzoek kan ik bepalen waar in je lichaam de meeste spanning zit. Met zachte technieken worden deze bewegingsverliezen opgelost. Hierdoor kan jij vrijer bewegen en voelt je lichaam beter aan. Ook zal ik je specifieker advies kunnen geven hoe je jouw stressniveau onder controle kan houden.

 

BewarenBewaren

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.