Slaapt die kleine van jou de nacht al door?
Dat is een vraag die veel jonge moeders krijgen en die vaak tot enige wanhoop leidt. Het lijkt alsof we verwachten dat je baby met een maand of drie de nacht al door moet slapen.
Het is natuurlijk reuze fijn als je baby met drie maanden de nacht al door kan slapen. Jij moet tenslotte ook weer aan het werk. En dan zijn onderbroken nachten wel erg pittig.
Alleen in de praktijk lijkt het vaak niet zo te zijn. Als je praat met andere moeders kun je erg onzeker worden. Het lijkt alsof de baby’s van andere ouders wel al snel doorslapen. Waarom die van jou dan niet?
Het feit dat veel moeders met drie maanden weer aan het werk moeten betekent niet dat jouw baby er dan aan toe is om een hele nacht door te slapen. Een goed slaapritme, waar baby’s een flink deel van de nacht slapen, is eigenlijk pas rond het eerste jaar bereikt.
In de eerste paar maanden na de geboorte van je kindje doe je heel veel om je baby beter te laten slapen. Je houdt ze vast, je draagt je baby bij je, je gaat wandelen. Ook veel knuffelen en strelen. Je neemt hier alle tijd voor. (Als je al een kindje hebt is dit natuurlijk wat lastiger)
Maar na 3 à 4 maanden als je weer aan het werk gaat, wordt dat een stuk lastiger. Ook is de ontwikkeling van het brein van je baby alweer een stukje verder en is het in staat om associaties te maken bij het slapen. Een slaapassociatie wil zeggen dat het moment van inslapen gekoppeld is aan een bepaalde gewoonte, handeling of object en dat deze koppeling een voorwaarde is geworden om te kunnen slapen. Dit hoeft niet slecht te zijn, maar kan het wel lastiger maken om goed in te slapen.
Tijdens de nacht doorlopen we een aantal slaap cycli. De lengte van deze cycli is afhankelijk van de leeftijd. Je baby wordt gedurende de nacht een aantal keer bijna wakker en moet dan weer goed inslapen. Het is erg vervelend als hij of zij jou daarvoor iedere keer nodig heeft.
Om een goede slaapritme te ontwikkelen is het belangrijk om uit te sluiten dat er geen fysieke stoorzenders aanwezig zijn. Problemen met de keel, neus en oorgebied, problemen met maag en de darmen, tandjes krijgen of koorts kunnen een natuurlijk slaapritme verstoren. Veel ouders komen met hun baby bij mij in de praktijk om dit uit te sluiten.
Als na het uitsluiten van mogelijke fysieke stoorzenders en het goed uitleggen van het slaapritme en wakker-tijden voor de baby het nog niet lukt om in een goed slaapritme te komen verwijs ik ouders graag door naar de cursus liefdevol zelfstandig slapen van mijn collega Anja Caers van de Happy Babycoach.
Hier onder vind je daar informatie over voor als je er meer over wil weten. Ik kan hem je van harte aanraden als je een kindje hebt van vier maanden tot vier jaar en het slapen ‘s nachts nog een uitdaging is.
LIEFDEVOL ZELFSTANDIG SLAPEN (4 m – 4 jaar)
𝗛𝗼𝘂 𝗷𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻 𝗩𝗲𝗿𝗯𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝗱 𝗢𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝘂𝗸𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝗹𝗮𝗽𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗷𝗲 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗷𝗲 𝗻𝗼𝗴 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗴𝗼𝗲𝗱?
➡️ je kindje lijkt te ‘vechten’ tegen de slaap of heeft veel hulp nodig
➡️ de dutjes zijn te kort en de nachten blijven gebroken
➡️ de voedingsmomenten nemen maar niet af (of zelfs toe)
➡️ je kindje heeft veel last van scheidingsangst of van nachtelijke angsten.
🚫Hou je niet van quick-fixes (zoals papjes indikken, strenge slaaptraining, alleen laten huilen…), die het gedrag van je kindje willen ‘aanpakken’, maar niet kijken naar de nood achter het gedrag?
✅ Zoek je wél naar praktische en liefdevolle handvatten om je kindje (4 maanden – 4 jaar) beter te helpen slapen? Op een manier die wél aansluit bij jouw visie van mild en responsief ouderschap?
😍 Dan is deze cursus iets voor jou!
Klik hier voor meer informatie.
0 Reacties