“Mijn baby lijkt zich maar niet te kunnen ontspannen en ze heeft moeite met het drinken uit de fles.”
Laatst had ik deze bezorgde moeder aan de telefoon. Haar dochtertje was nog geen week oud en ze maakte zich behoorlijk zorgen. De bevalling had in totaal nog geen drie uur geduurd en met 2 persweeën, met de navelstreng om het nekje, was de kleine meid geboren. Gelukkig had de verloskundige in dit geval aangegeven dat het zinvol zou zijn dat ze met mij (een osteopaat gespecialiseerd in het behandelen van baby’s) contact op zou nemen. Vandaar dit telefoontje. Ik sprak af dat ik de volgende dag bij haar thuis zou langskomen aangezien ik moeder en kind in de kraamweek liever niet naar mijn praktijk laat komen.
Wat is een stortbevalling?
Een stortbevalling is een zeer snelle bevalling die voor zowel moeder als baby een rollercoaster aan emoties en lichamelijke gevoelens teweeg kan brengen. Hoewel het vaak als een positieve ervaring wordt beschouwd, kan de snelle overgang van de beschermende baarmoeder naar de buitenwereld soms leiden tot kleine of grotere klachten bij je baby. In dit blog wil ik je meer vertellen over de mogelijke gevolgen van een stortbevalling voor je baby en hoe osteopathie kan helpen om deze te verlichten.
De impact van een stortbevalling op het babylichaam
Zoals ik al aangaf, wordt een baby tijdens een stortbevalling blootgesteld aan aanzienlijke krachten. Deze kunnen leiden tot spanningen in het lichaam van je baby, zoals:
- Schedelvervormingen: Door de snelle passage door het geboortekanaal kunnen de schedelbotten van de baby in een ongebruikelijke positie komen te liggen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een afvlakking van de schedel aan één zijde, een voorkeurshouding van het hoofdje of veel spanning geven op het hoofdje. Dit kan problemen met het drinken veroorzaken omdat de reflexen niet goed doorkomen of je baby kan de drukopbouw van het vacuüm (met name bij borstvoeding) niet (lang) vasthouden.
- Spier spanningen: De intense krachten tijdens de bevalling kunnen spier spanningen veroorzaken in de nek, schouders en rug van de baby. Dit kan zich uiten in huilbuien, moeite met het ontspannen of problemen met de borstvoeding omdat je baby niet lekker kan liggen tijdens het drinken.
- Prikkelbaarheid: De snelle overgang van de bescherming van de baarmoeder naar de buitenwereld kan ervoor zorgen dat baby’s overprikkeld raken. Buiten de buik is het koud, raken verschillende handen en stoffen (handdoek/mutsje) je aan. Zijn de geluiden harder, het licht is veller. Dit kan voor je baby dus best even schrikken zijn. Ze kunnen daardoor huilerig en onrustig zijn.
Waarom osteopathie kan helpen na een stortbevalling
Osteopathie is een manuele behandelmethode die zich richt op het herstellen van de beweeglijkheid van weefsels in het lichaam. Bij baby’s na een stortbevalling kan osteopathie helpen:
- De spanning op de schedel te verhelpen en zo de groei van de schedel te optimaliseren zodat de vorm van de schedel verbetert. Ook kan je baby dan makkelijker op zijn of haar rug liggen. Wat door de overmatige spanning soms ook een probleem kan zijn. Ook het drinken uit de borst en fles gaat beter doordat de reflexen die het drinken reguleren beter afgestemd zijn
- Door de spier spanningen te verminderen kan je baby meer ontspannen en makkelijker in de goede houding liggen om te drinken aan de borst of uit de fles, maar ook makkelijk liggen om goed in slaap te kunnen vallen.
- Het zenuwstelsel te kalmeren: Osteopathische behandelingen kunnen helpen om het zenuwstelsel van de baby te kalmeren en zo bij te dragen aan meer rust in het lijfje en een betere ontspanning. Hierdoor kan je baby de darmkrampjes beter verdragen als ook de prikkel uit de omgeving beter verwerken. Je baby kan makkelijker in slaap vallen, wat voor jou als moeder ook heel fijn is
Veelvoorkomende klachten bij baby’s na een stortbevalling
Naast de eerder genoemde klachten kan je baby na een stortbevalling ook last hebben van:
Problemen met de borstvoeding: Een voorkeurshouding vanuit het hoofdje, de nek of het lichaam kunnen het aanleggen aan de borst bemoeilijken.
Onrust en huilbuien: Baby’s die na een stortbevalling zijn geboren, kunnen vaak onrustig zijn en veel huilen. De stress die je baby ervaart tijdens de geboorte zet het stress-systeem aan en je baby wordt gevoeliger voor prikkels van buitenaf, maar ook voor prikkels uit zijn of haar lijfje.
Slaapproblemen: Door pijn, ongemak of overprikkeldheid kan je baby moeite hebben met inslapen en/of doorslapen.
Een stortbevalling kan een prachtige ervaring zijn, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen voor je baby. Osteopathie kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere zorg en kan helpen om je baby te ondersteunen bij het herstel.
De dochter van de bezorgde moeder die ik aan de telefoon had, heb ik inmiddels behandeld. Na twee behandelingen kon de kleine meid zich helemaal ontspannen en rustig drinken uit de fles zonder te klakken en te knoeien. En mama? Die geniet heerlijk van deze fase met haar dochtertje! I love my job!
Heb je vragen over osteopathie of wil je weten of osteopathie iets voor jouw baby kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op!
0 Reacties